Tydzień 01 wrzesień - 07 wrzesień
Jadłospis od 01.09.2025 r. do 07.09.2025 r.
Poniedziałek 01.09Wtorek 02.09Środa 03.09Czwartek 04.09Piątek 05.09
Śniadanie


- Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Sałata lodowa 35 g
- Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Sałata lodowa 35 g
- Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
- II śniadanie – kanapka graham z szynką wędzoną (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynka wędzona 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad


- Zupa ziemniaczana + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
- Ryż biały + 170 g
- Gulasz wieprzowy węgierski + 200 g (MLE,)
- Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa ziemniaczana + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
- Ryż brązowy + 170 g
- Gulasz wieprzowy węgierski + 200 g (MLE,)
- Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g
E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g
Śniadanie


- Zacierka na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
- Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
- Papryka świeża 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
- Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
- Papryka świeża 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z filetem z indyka (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad


- Krupnik jęczmienny + 250 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
- Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
- Sos brokułowy – dieta + 70 g (MLE,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka z selera z rodzynkami + 150 g (MLE, SEL)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Krupnik jęczmienny + 250 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
- Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
- Sos brokułowy – dieta + 100 g (MLE,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka Colesław + 150 g (JAJ, MLE, GOR, S02,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g
E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g
Śniadanie


- Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Sałatka z makaronu z wędliną drobiowo-wieprzową + 150 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
- Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
- Śniadaniowa drobiowa 50 g (SOJ,)
- Twaróg półtłusty 50 g (MLE,)
- Pomidor 60 g
- II śniadanie – kanapka graham z sałatą i jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE, JAJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g
Obiad


- Zupa koperkowa z ryżem + 250 ml (MLE, SEL,)
- Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Sos pieczarkowy + 70 g (MLE,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
- Surówka z kapusty kiszonej z olejem + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa koperkowa z ryżem + 250 ml (MLE, SEL,)
- Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Sos pieczarkowy + 70 g (MLE,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
- Surówka z kapusty kiszonej z olejem + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2356.8 kcal; B: 86.4 g; T: 70.7 g; Kw. tł. nasy.: 20.3 g; W: 354.7 g; W tym cukry: 78 g; Bł.: 29.1 g; Sól: 8 g
E: 2367.1 kcal; B: 98.8 g; T: 81.3 g; Kw. tł. nasy.: 25.5 g; W: 328.5 g; W tym cukry: 35.9 g; Bł.: 42.7 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie


- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
- Twarożek ze szczypiorkiem + 50 g (MLE,)
- Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
- Twarożek ze szczypiorkiem + 50 g (MLE,)
- Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka z serkiem śmietankowym i sałatą (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, serek śmietankowy 30 g, sałata lodowa 5 g
Obiad
- Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
- Pierogi z truskawkami + 300 g (GLU PSZ,)
- Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Sos jogurtowy naturalny + 70 g (MLE,)
- Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
- Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
- Potrawka z kurczaka + 200 g (GLU PSZ, SEL,)
- Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g
E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie


- Płatki pszenne na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Miód (25 g) 1 szt.
- Pomarańcza 1 szt.
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Pomarańcza 1 szt.
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z polędwicą sopocką (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica sopocka 30 g, mix sałat 5 g
Obiad


- Zupa pomidorowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Pulpet z morszczuka + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)
- Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Bukiet jarzyn gotowany z olejem + 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa pomidorowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Pulpet z morszczuka + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)
- Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Bukiet jarzyn gotowany z olejem + 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2160.7 kcal; B: 78.6 g; T: 58.1 g; Kw. tł. nasy.: 19.9 g; W: 344.4 g; W tym cukry: 120.6 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 8.4 g
E: 2122 kcal; B: 97.8 g; T: 79.6 g; Kw. tł. nasy.: 34.8 g; W: 269.9 g; W tym cukry: 48.8 g; Bł.: 39 g; Sól: 11.8 g
Tydzień 08 wrzesień - 14 wrzesień
Jadłospis od 08.09.2025 r. do 14.09 2025 r.
Poniedziałek 08.09Wtorek 09.09Środa 10.09Czwartek 11.09Piątek 12.09
Śniadanie


- Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka zielonogórska – wieprzowa, parzona (SOJ,)
- Pasztet wieprzowy z warzywami + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL,)
- Mix sałat 35 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka zielonogórska – wieprzowa, parzona (SOJ,)
- Pasztet wieprzowy z warzywami + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL,)
- Mix sałat 35 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z twarogiem (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, twaróg półtłusty 30 g, sałata zielona 5
Obiad


- Żurek z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
- Filet z kurczaka pieczony w ziołach + 100 g
- Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
- Kasza jęczmienna + 170 g
- Fasolka szparagowa z wody + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Żurek z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
- Filet z kurczaka pieczony w ziołach + 100 g
- Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
- Kasza jęczmienna + 170 g
- Fasolka szparagowa z wody + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2268 kcal; B: 107 g; T: 68.1 g; Kw. tł. nasy.: 23.1 g; W: 320.6 g; W tym cukry: 67.1 g; Bł.: 28.6 g; Sól: 12.2 g
E: 2215.5 kcal; B: 108 g; T: 75.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.2 g; W: 295.7 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 45.1 g; Sól: 11.6 g
Śniadanie


- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa wędzona + 50 g (SOJ,)
- Ser żółty 50 g (MLE,)
- Pomidor 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa wędzona + 50 g (SOJ,)
- Ser żółty 50 g (MLE,)
- Pomidor 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z polędwicą i sałatą zieloną (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, schab wędzony 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad
- Zupa wielowarzywna z zacierką + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Kotlet schabowy panierowany + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Mizeria + 150 g (MLE,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa wielowarzywna z zacierką + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Roladka wieprzowa z warzywami, pieczona + 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEL,)
- Sos własny + 70 g (GLU PSZ, SEL,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Mizeria + 150 g (MLE,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g
E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g
Śniadanie


- Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ, MLE,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
- Dip jogurtowo-koperkowy + 50 g (MLE,)
- Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
- Mix sałat 35 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
- Dip jogurtowo-koperkowy + 50 g (MLE,)
- Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
- Mix sałat 35 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka z twarożkiem i pomidorem (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g
Obiad
- Grochowa z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, SEL,)
- Prażone jabłka + 70 g
- Sos jogurtowy naturalny + 100 g (MLE,)
- Ryż brązowy + 170 g
- Surówka z marchwi i selera + 150 g (MLE, SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Grochowa z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, SEL,)
- Zrazik drobiowy z kurczaka pieczony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Sos brokułowy- dieta + 70 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryż brązowy + 170 g
- Surówka z marchwi i selera + 150 g (MLE, SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g
E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g
Śniadanie
- Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
- Hummus paprykowy 50 g
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
- Hummus paprykowy 50 g
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka z twarożkiem i ogórkiem świeżym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, ogórek świeży 30 g
Obiad
- Zupa selerowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
- Sos boloński z wieprzowiną + 200 g (SEL,)
- Makaron świderki + 170 g (GLU PSZ,)
- Surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki + 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa selerowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
- Sos boloński z wieprzowiną + 200 g (SEL,)
- Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
- Surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki + 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jogurt naturalny 2% tł 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2320.8 kcal; B: 98 g; T: 77.5 g; Kw. tł. nasy.: 24.6 g; W: 317 g; W tym cukry: 63.9 g; Bł.: 32 g; Sól: 11.8 g
E: 2258.8 kcal; B: 101.8 g; T: 85.4 g; Kw. tł. nasy.: 28.1 g; W: 281.2 g; W tym cukry: 34.9 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 13.4 g
Śniadanie
- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
- Twarożek na słodko 80 g (MLE,)
- Jabłko 1 szt.
- Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Twarożek 50 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
- Rzodkiewka 60 g
- Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)
- II śniadanie – kanapka z szynkową z indyka i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka 30 g, pomidor 30 g
Obiad
- Zupa brokułowa z makaronem + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryba pieczona (Morszczuk) 100 g (RYB,)
- Sos chrzanowy + 70 g (GLU PSZ, MLE, S02,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka z kapusty białej z koperkiem i olejem b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa brokułowa z makaronem + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryba gotowana (Morszczuk) 100 g (RYB,)
- Sos chrzanowy + 70 g (GLU PSZ, MLE, S02,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka z kapusty białej z koperkiem i olejem b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Pomarańcza 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2288.2 kcal; B: 107.4 g; T: 71 g; Kw. tł. nasy.: 24 g; W: 313.2 g; W tym cukry: 108 g; Bł.: 28.2 g; Sól: 10.1 g
E: 2268.9 kcal; B: 116.5 g; T: 88.9 g; Kw. tł. nasy.: 35.4 g; W: 267.1 g; W tym cukry: 52.1 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 11.6 g
Tydzień 15 wrzesień - 21 wrzesień
Jadłospis od 15.09.2025 r. do 21.09.2025 r.
Poniedziałek 15.09Wtorek 16.09Środa 17.09Czwartek 18.09Piątek 19.09
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
- II śniadanie – kanapka graham z wędliną drobiową (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, wędlina drobiowa 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Zupa jarzynowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Makaron świderki + 170 g (GLU PSZ,)
- Twarożek + 100 g (MLE,)
- Mus z truskawek 70 g
- Surówka z marchwi i jabłka + 150 g (MLE,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa jarzynowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g
- Szynka wieprzowa pieczona + 100 g
- Sos koperkowy + 100 g (GLU PSZ, MLE,)
- Cukinia pieczona z olejem 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2452.3 kcal; B: 112.2 g; T: 72.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.3 g; W: 349.4 g; W tym cukry: 122.2 g; Bł.: 23.6 g; Sól: 9.2 g
E: 2293.1 kcal; B: 118.2 g; T: 87.1 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 270.9 g; W tym cukry: 42.3 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
- Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
- Papryka świeża 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
- Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
- Papryka świeża 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z filetem z indyka i sałatą (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g, sałata 5
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Barszcz ukraiński z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Zrazik drobiowy z udźca pieczony mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Sos pomidorowy + 70 g (GLU PSZ,)
- Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
- Brokuł gotowany + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Zrazik drobiowy z udźca pieczony mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Sos pomidorowy + 70 g (GLU PSZ,)
- Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
- Brokuł gotowany + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – Kefir 2% tł. 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2251.9 kcal; B: 87.3 g; T: 79.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.9 g; W: 303.5 g; W tym cukry: 71.7 g; Bł.: 30.8 g; Sól: 9.6 g
E: 2273 kcal; B: 100.7 g; T: 84.6 g; Kw. tł. nasy.: 30.4 g; W: 290.9 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 40 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Śniadaniowa drobiowa 50 g (SOJ,)
- Pasta warzywna + 50 (SEL,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- Śniadaniowa drobiowa 50 g (SOJ,)
- Pasta warzywna + 50 (SEL,)
- Pomidor 60 g
- II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Zupa ogórkowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Gulasz wieprzowy (dieta) + 200 g (GLU PSZ,)
- Ryż brązowy + 170 g
- Surówka z selera i abłka b/c + 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa ogórkowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Gulasz wieprzowy (dieta) + 200 g (GLU PSZ,)
- Ryż brązowy + 170 g
- Surówka z selera i jabłka b/c + 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Gruszka 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2651 kcal; B: 91.7 g; T: 92.9 g; Kw. tł. nasy.: 23.7 g; W: 368.2 g; W tym cukry: 92.2 g; Bł.: 34.6 g; Sól: 9.3 g
E: 2673.7 kcal; B: 104.6 g; T: 103.2 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 344.3 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 46.6 g; Sól: 12.9 g
Śniadanie

- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynkowa dębowa 50 g
- Pasta z twarogu z dżemem truskawkowym 50 g (MLE,)
- Sałatka z pomidora i sałaty lodowej 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynkowa dębowa 50 g
- Twarożek + 50 g (MLE,)
- Sałatka z pomidora i sałaty lodowej 60 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z serkiem naturalnym i sałatą lodową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek naturalny 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
- Udziec z kurczaka pieczony 100 g
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
- Udziec z kurczaka pieczony 100 g
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 150 g (SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jogurt naturalny 1,5% tł 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g
E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ, MLE,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser wędzony 50 g (MLE,)
- Miód (25g) 1 szt
- Jabłko 1 szt.
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser wędzony 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 50 g (SOJ,)
- Jabłko 1 szt.
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z kiełbasą drobiową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa dębowa 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Zupa brokułowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryba smażona (Dorsz) + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Warzywa po grecku + 150 g (GLU PSZ, SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa brokułowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryba gotowana (Dorsz) + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Warzywa po grecku + 150 g (GLU PSZ, SEL,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2236.7 kcal; B: 93.5 g; T: 59 g; Kw. tł. nasy.: 16.7 g; W: 335.7 g; W tym cukry: 113.3 g; Bł.: 31.5 g; Sól: 9.5 g
E: 2169.9 kcal; B: 111.9 g; T: 79.7 g; Kw. tł. nasy.: 26.9 g; W: 257.6 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 37.8 g; Sól: 12.9 g
Tydzień 22 wrzesień - 28 wrzesień
Jadłospis od 22.09.2025 r. do 28.09.2025 r.
Poniedziałek 22.09Wtorek 23.09Środa 24.09Czwartek 25.09Piątek 26.09
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Zacierka na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka zieolonogórksa – wieprzowa, parzona (SOJ,)
- Twarożek z natką pietruszki 50 g (MLE,)
- Ogórek świeży 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka zieolonogórksa – wieprzowa, parzona (SOJ,)
- Twarożek z natką pietruszki 50 g (MLE,)
- Ogórek świeży 60 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt, sałata zielona 5
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Rosół z makaronem (GLU PSZ, SEL, ) 250 ml
- Udziec z kurczaka pieczony 100 g
- Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
- Mizera (MLE,) 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Rosół z makaronem (GLU PSZ, SEL,) 250 ml
- Gulasz warzywny z ciecierzycą (GLU PSZ, SEL,) + 200 g
- Ryż brązowy + 170 g
- Fasolka szparagowa z wody 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – sok pomidorowy pasteryzowany 0,33l
Wartości odżywcze
E: 2119.5 kcal; B: 80 g; T: 51.9 g; Kw. tł. nasy.: 17.3 g; W: 348.4 g; W tym cukry: 71.4 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.6 g
E: 2137.2 kcal; B: 82.9 g; T: 65.5 g; Kw. tł. nasy.: 20.9 g; W: 322.9 g; W tym cukry: 57 g; Bł.: 52.1 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
- Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ, )
- Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
- Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ, )
- Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham ze schabem krotoszyńskim i sałatą zieloną (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, schab krotoszyński 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Pomidorowa z ryżem + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
- Kotlet wieprzowy mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka z białej kapusty z olejem b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Pomidorowa z ryżem + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
- Pulpet wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Sos własny dieta + 70 g (SOJ,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka z białej kapusty z olejem b/c + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2199.4 kcal; B: 96.3 g; T: 66.3 g; Kw. tł. nasy.: 24.3 g; W: 317.5 g; W tym cukry: 107.4 g; Bł.: 28.5 g; Sól: 10.6 g
E: 2180.9 kcal; B: 104 g; T: 88.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.9 g; W: 256.3 g; W tym cukry: 36.7 g; Bł.: 36.7 g; Sól: 13 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ, MLE,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE,)
- Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE,)
- Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka z serkiem śmietankowym i pomidorem (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, serek śmietankowy 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Kapuśniak z kapusty kiszonej + 250 g (GLU PSZ, SEL, GOR,)
- Filet z kurczaka pieczony + 100 g
- Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
- Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
- Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g (MLE,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Kapuśniak z kapusty kiszonej + 250 g (GLU PSZ, SOJ, GOR,)
- Filet z kurczaka pieczony + 100 g
- Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
- Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
- Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g (MLE,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2041.2 kcal; B: 111.3 g; T: 59.4 g; Kw. tł. nasy.: 26.4 g; W: 276.8 g; W tym cukry: 55.4 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 10 g
E: 2127.2 kcal; B: 107.9 g; T: 75.2 g; Kw. tł. nasy.: 33.2 g; W: 271 g; W tym cukry: 40.2 g; Bł.: 35.6 g; Sól: 11.8 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
- Hummus paprykowy 50 g (SEZ,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
- Hummus paprykowy 50 g (SEZ,)
- Pomidor 60 g
- Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka z twarożkiem i ogórkiem świeżym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, ogórek świeży 30 g
Obiad

Dieta cukrzycowa
- Zupa brokułowa z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Udziec z kurczaka wolno gotowany 100 g
- Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
- Kalafior gotowany 150 g
- Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa brokułowa z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Udziec z kurczaka wolno gotowany 100 g
- Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
- Kalafior gotowany 150 g
- Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g
E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Szynka Piastowska wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
- Twaróg z brzoskwinią + 50 g (MLE,)
- Banan 1 szt.
- Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Twarożek 50 g (MLE,)
- Szynka Piastowska wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
- Gruszka 1 szt.
- Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)
- II śniadanie – kanapka z polędwicą wiśniową i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta cukrzycowa
- Zupa ryżowa + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
- Ryba smażona (Dorsz) + 100 g (GLU PSZ, RYB,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Kapusta czerwona zasmażana + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Zupa ryżowa + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
- Ryba gotowana (Dorsz) + 100 g (RYB,)
- Sos chrzanowy + 70 g (GLU PSZ, MLE, S02,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Kapusta czerwona zasmażana + 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2288.2 kcal; B: 107.4 g; T: 71 g; Kw. tł. nasy.: 24 g; W: 313.2 g; W tym cukry: 108 g; Bł.: 28.2 g; Sól: 10.1 g
E: 2268.9 kcal; B: 116.5 g; T: 88.9 g; Kw. tł. nasy.: 35.4 g; W: 267.1 g; W tym cukry: 52.1 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 11.6 g
Tydzień 29 wrzesień - 31 wrzesień
Jadłospis od 29.09.2025 r. do 31.09.2025 r.
Poniedziałek 29.09Wtorek 30.09
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Sałata lodowa 35 g
- Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Ser mozzarella 50 g (MLE,)
- Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
- Sałata lodowa 35 g
- Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
- II śniadanie – kanapka graham z szynką wędzoną (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynka wędzona 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Ziemniaczana + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryż na sypko 170 g
- Gulasz wieprzowy węgierski 200 g (GLU PSZ,)
- Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i olejem 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Ziemniaczana + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ryż na sypko (brązowy) 170 g
- Gulasz wieprzowy węgierski 200 g (GLU PSZ,)
- Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i olejem 150 g
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze
E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g
E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Zacierka na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
- Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
- Papryka świeża 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
- Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
- Masło extra 82% 10 g (MLE,)
- Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ,)
- Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
- Papryka świeża 60 g
- Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
- II śniadanie – kanapka graham z filetem z indyka (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa
- Krupnik jęczmienny + 250 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,)
- Filet z kurczaka gotowany 100 g
- Sos brokułowy 70 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka Colesław + 150 g (JAJ, MLE, GOR,)
- Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
- Krupnik jęczmienny + 250 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,)
- Filet z kurczaka gotowany 100 g
- Sos brokułowy 70 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
- Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
- Surówka Colesław + 150 g (JAJ, MLE, GOR,)
- Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
- Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze
E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g
E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g
Tydzień 01 wrzesień - 07 wrzesień
Jadłospis od 01.09.2025 r. do 07.09.2025 r.
Poniedziałek 01.09Wtorek 02.09Środa 03.09Czwartek 04.09Piątek 05.09
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g | E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g |
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g | E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g |
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2356.8 kcal; B: 86.4 g; T: 70.7 g; Kw. tł. nasy.: 20.3 g; W: 354.7 g; W tym cukry: 78 g; Bł.: 29.1 g; Sól: 8 g | E: 2367.1 kcal; B: 98.8 g; T: 81.3 g; Kw. tł. nasy.: 25.5 g; W: 328.5 g; W tym cukry: 35.9 g; Bł.: 42.7 g; Sól: 11.9 g |
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
||
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g | E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g |
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
|
|
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2160.7 kcal; B: 78.6 g; T: 58.1 g; Kw. tł. nasy.: 19.9 g; W: 344.4 g; W tym cukry: 120.6 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 8.4 g | E: 2122 kcal; B: 97.8 g; T: 79.6 g; Kw. tł. nasy.: 34.8 g; W: 269.9 g; W tym cukry: 48.8 g; Bł.: 39 g; Sól: 11.8 g |
Tydzień 08 wrzesień - 14 wrzesień
Jadłospis od 08.09.2025 r. do 14.09 2025 r.
Poniedziałek 08.09Wtorek 09.09Środa 10.09Czwartek 11.09Piątek 12.09
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2268 kcal; B: 107 g; T: 68.1 g; Kw. tł. nasy.: 23.1 g; W: 320.6 g; W tym cukry: 67.1 g; Bł.: 28.6 g; Sól: 12.2 g | E: 2215.5 kcal; B: 108 g; T: 75.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.2 g; W: 295.7 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 45.1 g; Sól: 11.6 g |
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
||
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g | E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g |
| Śniadanie |
![]() |
![]() |
|
|
|
| Obiad |
||
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g | E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g |
| Śniadanie |
||
|
|
|
| Obiad |
||
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2320.8 kcal; B: 98 g; T: 77.5 g; Kw. tł. nasy.: 24.6 g; W: 317 g; W tym cukry: 63.9 g; Bł.: 32 g; Sól: 11.8 g | E: 2258.8 kcal; B: 101.8 g; T: 85.4 g; Kw. tł. nasy.: 28.1 g; W: 281.2 g; W tym cukry: 34.9 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 13.4 g |
| Śniadanie |
||
|
|
|
| Obiad |
||
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2288.2 kcal; B: 107.4 g; T: 71 g; Kw. tł. nasy.: 24 g; W: 313.2 g; W tym cukry: 108 g; Bł.: 28.2 g; Sól: 10.1 g | E: 2268.9 kcal; B: 116.5 g; T: 88.9 g; Kw. tł. nasy.: 35.4 g; W: 267.1 g; W tym cukry: 52.1 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 11.6 g |
Tydzień 15 wrzesień - 21 wrzesień
Jadłospis od 15.09.2025 r. do 21.09.2025 r.
Poniedziałek 15.09Wtorek 16.09Środa 17.09Czwartek 18.09Piątek 19.09
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2452.3 kcal; B: 112.2 g; T: 72.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.3 g; W: 349.4 g; W tym cukry: 122.2 g; Bł.: 23.6 g; Sól: 9.2 g | E: 2293.1 kcal; B: 118.2 g; T: 87.1 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 270.9 g; W tym cukry: 42.3 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 12.6 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2251.9 kcal; B: 87.3 g; T: 79.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.9 g; W: 303.5 g; W tym cukry: 71.7 g; Bł.: 30.8 g; Sól: 9.6 g | E: 2273 kcal; B: 100.7 g; T: 84.6 g; Kw. tł. nasy.: 30.4 g; W: 290.9 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 40 g; Sól: 12.6 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2651 kcal; B: 91.7 g; T: 92.9 g; Kw. tł. nasy.: 23.7 g; W: 368.2 g; W tym cukry: 92.2 g; Bł.: 34.6 g; Sól: 9.3 g | E: 2673.7 kcal; B: 104.6 g; T: 103.2 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 344.3 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 46.6 g; Sól: 12.9 g |
| Śniadanie |
![]() |
|
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g | E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2236.7 kcal; B: 93.5 g; T: 59 g; Kw. tł. nasy.: 16.7 g; W: 335.7 g; W tym cukry: 113.3 g; Bł.: 31.5 g; Sól: 9.5 g | E: 2169.9 kcal; B: 111.9 g; T: 79.7 g; Kw. tł. nasy.: 26.9 g; W: 257.6 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 37.8 g; Sól: 12.9 g |
Tydzień 22 wrzesień - 28 wrzesień
Jadłospis od 22.09.2025 r. do 28.09.2025 r.
Poniedziałek 22.09Wtorek 23.09Środa 24.09Czwartek 25.09Piątek 26.09
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2119.5 kcal; B: 80 g; T: 51.9 g; Kw. tł. nasy.: 17.3 g; W: 348.4 g; W tym cukry: 71.4 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.6 g | E: 2137.2 kcal; B: 82.9 g; T: 65.5 g; Kw. tł. nasy.: 20.9 g; W: 322.9 g; W tym cukry: 57 g; Bł.: 52.1 g; Sól: 12.6 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2199.4 kcal; B: 96.3 g; T: 66.3 g; Kw. tł. nasy.: 24.3 g; W: 317.5 g; W tym cukry: 107.4 g; Bł.: 28.5 g; Sól: 10.6 g | E: 2180.9 kcal; B: 104 g; T: 88.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.9 g; W: 256.3 g; W tym cukry: 36.7 g; Bł.: 36.7 g; Sól: 13 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2041.2 kcal; B: 111.3 g; T: 59.4 g; Kw. tł. nasy.: 26.4 g; W: 276.8 g; W tym cukry: 55.4 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 10 g | E: 2127.2 kcal; B: 107.9 g; T: 75.2 g; Kw. tł. nasy.: 33.2 g; W: 271 g; W tym cukry: 40.2 g; Bł.: 35.6 g; Sól: 11.8 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
|
![]() Dieta cukrzycowa
|
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g | E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2288.2 kcal; B: 107.4 g; T: 71 g; Kw. tł. nasy.: 24 g; W: 313.2 g; W tym cukry: 108 g; Bł.: 28.2 g; Sól: 10.1 g | E: 2268.9 kcal; B: 116.5 g; T: 88.9 g; Kw. tł. nasy.: 35.4 g; W: 267.1 g; W tym cukry: 52.1 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 11.6 g |
Tydzień 29 wrzesień - 31 wrzesień
Jadłospis od 29.09.2025 r. do 31.09.2025 r.
Poniedziałek 29.09Wtorek 30.09
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g | E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g |
| Śniadanie |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Obiad |
![]() Dieta podstawowa |
![]() Dieta cukrzycowa |
|
|
|
| Wartości odżywcze | E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g | E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g |




