Wrzesień 2025

Wrzesień 2025

Tydzień 01 wrzesień - 07 wrzesień
    Jadłospis  od   01.09.2025 r. do  07.09.2025 r.
Poniedziałek 01.09Wtorek 02.09Środa 03.09Czwartek 04.09Piątek 05.09
Śniadanie
  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z szynką wędzoną (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynka wędzona 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad
  • Zupa ziemniaczana + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Ryż biały + 170 g
  • Gulasz wieprzowy węgierski + 200 g (MLE,)
  • Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

  • Zupa ziemniaczana + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Gulasz wieprzowy węgierski + 200 g (MLE,)
  • Surówka z czerwonej kapusty z natką pietruszki i słonecznikiem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g
Śniadanie
  • Zacierka na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR, GLU OW, )
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z filetem z indyka (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad
  • Krupnik jęczmienny + 250 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
  • Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
  • Sos brokułowy – dieta + 70 g (MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z selera z rodzynkami + 150 g (MLE, SEL)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Krupnik jęczmienny + 250 ml (SOJ, SEL, GLU JĘCZ,)
  • Polędwiczka z kurczaka na parze + 120 g
  • Sos brokułowy – dieta + 100 g (MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka Colesław + 150 g (JAJ, MLE, GOR, S02,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g
Śniadanie
  • Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Sałatka z makaronu z wędliną drobiowo-wieprzową + 150 g (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Herbata czarna ekspresowa z cytryną z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa z cytryną b/c 250 ml
  • Śniadaniowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Twaróg półtłusty 50 g (MLE,)
  • Pomidor 60 g
  • II śniadanie – kanapka graham z sałatą i jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE, JAJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g
Obiad
  • Zupa koperkowa z ryżem + 250 ml (MLE, SEL,)
  • Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pieczarkowy + 70 g (MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
  • Surówka z kapusty kiszonej z olejem + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa koperkowa z ryżem + 250 ml (MLE, SEL,)
  • Pulpet z kurczaka + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pieczarkowy + 70 g (MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
  • Surówka z kapusty kiszonej z olejem + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2356.8 kcal; B: 86.4 g; T: 70.7 g; Kw. tł. nasy.: 20.3 g; W: 354.7 g; W tym cukry: 78 g; Bł.: 29.1 g; Sól: 8 g E: 2367.1 kcal; B: 98.8 g; T: 81.3 g; Kw. tł. nasy.: 25.5 g; W: 328.5 g; W tym cukry: 35.9 g; Bł.: 42.7 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
  • Twarożek ze szczypiorkiem + 50 g (MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
  • Twarożek ze szczypiorkiem + 50 g (MLE,)
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z serkiem śmietankowym i sałatą (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, serek śmietankowy 30 g, sałata lodowa 5 g
Obiad
  • Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Pierogi z truskawkami + 300 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Sos jogurtowy naturalny + 70 g (MLE,)
  • Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Potrawka z kurczaka + 200 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Surówka z marchwi, jabłka i pomarańczy b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 2,5% tł 150g 1 szt (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie
  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Miód (25 g) 1 szt.
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Pomarańcza 1 szt.
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą sopocką (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica sopocka 30 g, mix sałat 5 g
Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Pulpet z morszczuka + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)
  • Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Bukiet jarzyn gotowany z olejem + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa pomidorowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Pulpet z morszczuka + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,)
  • Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Bukiet jarzyn gotowany z olejem + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2160.7 kcal; B: 78.6 g; T: 58.1 g; Kw. tł. nasy.: 19.9 g; W: 344.4 g; W tym cukry: 120.6 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 8.4 g E: 2122 kcal; B: 97.8 g; T: 79.6 g; Kw. tł. nasy.: 34.8 g; W: 269.9 g; W tym cukry: 48.8 g; Bł.: 39 g; Sól: 11.8 g
Tydzień 08 wrzesień - 14 wrzesień
    Jadłospis  od   08.09.2025 r. do  14.09 2025 r.
Poniedziałek 08.09Wtorek 09.09Środa 10.09Czwartek 11.09Piątek 12.09
Śniadanie
  • Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka zielonogórska – wieprzowa, parzona (SOJ,)
  • Pasztet wieprzowy z warzywami + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka zielonogórska – wieprzowa, parzona (SOJ,)
  • Pasztet wieprzowy z warzywami + 50 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE, SEL,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z twarogiem (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, twaróg półtłusty 30 g, sałata zielona 5
Obiad
  • Żurek z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
  • Filet z kurczaka pieczony w ziołach + 100 g
  • Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g
  • Fasolka szparagowa z wody + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml

 

  • Żurek z ziemniakami + 250 g (SOJ, MLE, GLU ŻYT, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, SEL, GOR,)
  • Filet z kurczaka pieczony w ziołach + 100 g
  • Sos pietruszkowy + 70 g (SOJ, MLE,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g
  • Fasolka szparagowa z wody + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – sok wielowarzywny pasteryzowany 0,33 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2268 kcal; B: 107 g; T: 68.1 g; Kw. tł. nasy.: 23.1 g; W: 320.6 g; W tym cukry: 67.1 g; Bł.: 28.6 g; Sól: 12.2 g E: 2215.5 kcal; B: 108 g; T: 75.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.2 g; W: 295.7 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 45.1 g; Sól: 11.6 g
Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa wędzona + 50 g (SOJ,)
  • Ser żółty 50 g (MLE,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa wędzona + 50 g (SOJ,)
  • Ser żółty 50 g (MLE,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą i sałatą zieloną (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, schab wędzony 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad
  • Zupa wielowarzywna z zacierką + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Kotlet schabowy panierowany + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Mizeria + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa wielowarzywna z zacierką + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Roladka wieprzowa z warzywami, pieczona + 100 g (GLU PSZ, JAJ, SEL,)
  • Sos własny + 70 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Mizeria + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g
Śniadanie
  • Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ, MLE,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
  • Dip jogurtowo-koperkowy + 50 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
  • Dip jogurtowo-koperkowy + 50 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Mix sałat 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z twarożkiem i pomidorem (GLU PSZ, MLE, GLU ŻYT,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g
Obiad
  • Grochowa z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Prażone jabłka + 70 g
  • Sos jogurtowy naturalny + 100 g (MLE,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z marchwi i selera + 150 g (MLE, SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Grochowa z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Zrazik drobiowy z kurczaka pieczony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos brokułowy- dieta + 70 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z marchwi i selera + 150 g (MLE, SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g
Śniadanie
  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
  • Hummus paprykowy 50 g
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
  • Hummus paprykowy 50 g
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z twarożkiem i ogórkiem świeżym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, ogórek świeży 30 g
Obiad
  • Zupa selerowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
  • Sos boloński z wieprzowiną + 200 g (SEL,)
  • Makaron świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa selerowa z ziemniakami + 250 ml (JAJ, SOJ, SEL,)
  • Sos boloński z wieprzowiną + 200 g (SEL,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z rzepy, marchwi, jabłka, selera i papryki + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 2% tł 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2320.8 kcal; B: 98 g; T: 77.5 g; Kw. tł. nasy.: 24.6 g; W: 317 g; W tym cukry: 63.9 g; Bł.: 32 g; Sól: 11.8 g E: 2258.8 kcal; B: 101.8 g; T: 85.4 g; Kw. tł. nasy.: 28.1 g; W: 281.2 g; W tym cukry: 34.9 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 13.4 g
Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
  • Twarożek na słodko 80 g (MLE,)
  • Jabłko 1 szt.
  • Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek 50 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
  • Rzodkiewka 60 g
  • Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)
  • II śniadanie – kanapka z szynkową z indyka i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka 30 g, pomidor 30 g
Obiad
  • Zupa brokułowa z makaronem + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryba pieczona (Morszczuk) 100 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (GLU PSZ, MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z kapusty białej z koperkiem i olejem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa brokułowa z makaronem + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryba gotowana (Morszczuk) 100 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (GLU PSZ, MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z kapusty białej z koperkiem i olejem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Pomarańcza 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2288.2 kcal; B: 107.4 g; T: 71 g; Kw. tł. nasy.: 24 g; W: 313.2 g; W tym cukry: 108 g; Bł.: 28.2 g; Sól: 10.1 g E: 2268.9 kcal; B: 116.5 g; T: 88.9 g; Kw. tł. nasy.: 35.4 g; W: 267.1 g; W tym cukry: 52.1 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 11.6 g
Tydzień 15 wrzesień - 21 wrzesień
    Jadłospis  od   15.09.2025 r. do  21.09.2025 r.   
Poniedziałek 15.09Wtorek 16.09Środa 17.09Czwartek 18.09Piątek 19.09
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z wędliną drobiową (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, wędlina drobiowa 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa jarzynowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Makaron świderki + 170 g (GLU PSZ,)
  • Twarożek + 100 g (MLE,)
  • Mus z truskawek 70 g
  • Surówka z marchwi i jabłka + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa jarzynowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Makaron pełnoziarnisty świderki + 170 g
  • Szynka wieprzowa pieczona + 100 g
  • Sos koperkowy + 100 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Cukinia pieczona z olejem 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2452.3 kcal; B: 112.2 g; T: 72.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.3 g; W: 349.4 g; W tym cukry: 122.2 g; Bł.: 23.6 g; Sól: 9.2 g E: 2293.1 kcal; B: 118.2 g; T: 87.1 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 270.9 g; W tym cukry: 42.3 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ,)
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z filetem z indyka i sałatą (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g, sałata 5
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Barszcz ukraiński z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Zrazik drobiowy z udźca pieczony mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pomidorowy + 70 g (GLU PSZ,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Brokuł gotowany + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Barszcz czerwony z ziemniakami + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Zrazik drobiowy z udźca pieczony mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos pomidorowy + 70 g (GLU PSZ,)
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Brokuł gotowany + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – Kefir 2% tł. 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2251.9 kcal; B: 87.3 g; T: 79.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.9 g; W: 303.5 g; W tym cukry: 71.7 g; Bł.: 30.8 g; Sól: 9.6 g E: 2273 kcal; B: 100.7 g; T: 84.6 g; Kw. tł. nasy.: 30.4 g; W: 290.9 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 40 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Śniadaniowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Pasta warzywna + 50 (SEL,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • Śniadaniowa drobiowa 50 g (SOJ,)
  • Pasta warzywna + 50 (SEL,)
  • Pomidor 60 g
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt., sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa ogórkowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Gulasz wieprzowy (dieta) + 200 g (GLU PSZ,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z selera i abłka b/c + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Gulasz wieprzowy (dieta) + 200 g (GLU PSZ,)
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Surówka z selera i jabłka b/c + 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Gruszka 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2651 kcal; B: 91.7 g; T: 92.9 g; Kw. tł. nasy.: 23.7 g; W: 368.2 g; W tym cukry: 92.2 g; Bł.: 34.6 g; Sól: 9.3 g E: 2673.7 kcal; B: 104.6 g; T: 103.2 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 344.3 g; W tym cukry: 50.8 g; Bł.: 46.6 g; Sól: 12.9 g
Śniadanie
  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynkowa dębowa 50 g
  • Pasta z twarogu z dżemem truskawkowym 50 g (MLE,)
  • Sałatka z pomidora i sałaty lodowej 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynkowa dębowa 50 g
  • Twarożek + 50 g (MLE,)
  • Sałatka z pomidora i sałaty lodowej 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z serkiem naturalnym i sałatą lodową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek naturalny 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Udziec z kurczaka pieczony 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa pieczarkowa z ziemniakami 250 ml (SOJ, MLE, SEL,)
  • Udziec z kurczaka pieczony 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Bukiet jarzyn gotowany z olejem* 150 g (SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 1,5% tł 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ, MLE,
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser wędzony 50 g (MLE,)
  • Miód (25g) 1 szt
  • Jabłko 1 szt.
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser wędzony 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa wędzona parzona 50 g (SOJ,)
  • Jabłko 1 szt.
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z kiełbasą drobiową (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa dębowa 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa brokułowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryba smażona (Dorsz) + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Warzywa po grecku + 150 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa brokułowa z makaronem + 250 g (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryba gotowana (Dorsz) + 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB, SOJ)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Warzywa po grecku + 150 g (GLU PSZ, SEL,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2236.7 kcal; B: 93.5 g; T: 59 g; Kw. tł. nasy.: 16.7 g; W: 335.7 g; W tym cukry: 113.3 g; Bł.: 31.5 g; Sól: 9.5 g E: 2169.9 kcal; B: 111.9 g; T: 79.7 g; Kw. tł. nasy.: 26.9 g; W: 257.6 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 37.8 g; Sól: 12.9 g
Tydzień 22 wrzesień - 28 wrzesień
    Jadłospis  od   22.09.2025 r. do  28.09.2025 r.   
Poniedziałek 22.09Wtorek 23.09Środa 24.09Czwartek 25.09Piątek 26.09
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zacierka na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka zieolonogórksa – wieprzowa, parzona (SOJ,)
  • Twarożek z natką pietruszki 50 g (MLE,)
  • Ogórek świeży 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka zieolonogórksa – wieprzowa, parzona (SOJ,)
  • Twarożek z natką pietruszki 50 g (MLE,)
  • Ogórek świeży 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z jajkiem gotowanym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, jajko gotowane kl M 0,5 szt, sałata zielona 5
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Rosół z makaronem (GLU PSZ, SEL, ) 250 ml
  • Udziec z kurczaka pieczony 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
  • Mizera (MLE,) 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Rosół z makaronem (GLU PSZ, SEL,) 250 ml
  • Gulasz warzywny z ciecierzycą (GLU PSZ, SEL,) + 200 g
  • Ryż brązowy + 170 g
  • Fasolka szparagowa z wody 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – sok pomidorowy pasteryzowany 0,33l
Wartości odżywcze E: 2119.5 kcal; B: 80 g; T: 51.9 g; Kw. tł. nasy.: 17.3 g; W: 348.4 g; W tym cukry: 71.4 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.6 g E: 2137.2 kcal; B: 82.9 g; T: 65.5 g; Kw. tł. nasy.: 20.9 g; W: 322.9 g; W tym cukry: 57 g; Bł.: 52.1 g; Sól: 12.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa  wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ, )
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa  wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Jajko gotowane kl M 1 szt. (JAJ, )
  • Sałata lodowa z pomidorami i olejem + 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham ze schabem krotoszyńskim i sałatą zieloną (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, schab krotoszyński 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Pomidorowa z ryżem + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Kotlet wieprzowy mielony + 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z białej kapusty z olejem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Pomidorowa z ryżem + 250 ml (GLU PSZ, SOJ, SEL,)
  • Pulpet wieprzowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Sos własny dieta + 70 g (SOJ,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka z białej kapusty z olejem b/c + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2199.4 kcal; B: 96.3 g; T: 66.3 g; Kw. tł. nasy.: 24.3 g; W: 317.5 g; W tym cukry: 107.4 g; Bł.: 28.5 g; Sól: 10.6 g E: 2180.9 kcal; B: 104 g; T: 88.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.9 g; W: 256.3 g; W tym cukry: 36.7 g; Bł.: 36.7 g; Sól: 13 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (GLU JĘCZ, MLE,
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE,)
  • Polędwica wiśniowa wieprzowa 50 g (GLU PSZ, SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z serkiem śmietankowym i pomidorem (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, serek śmietankowy 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kapuśniak z kapusty kiszonej + 250 g (GLU PSZ, SEL, GOR,)
  • Filet z kurczaka pieczony + 100 g
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Kapuśniak z kapusty kiszonej + 250 g (GLU PSZ, SOJ, GOR,)
  • Filet z kurczaka pieczony  + 100 g
  • Kasza jęczmienna + 170 g (GLU JĘCZ,)
  • Sos koperkowy + 70 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Surówka z marchwi i jabłka b/c + 150 g (MLE,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2041.2 kcal; B: 111.3 g; T: 59.4 g; Kw. tł. nasy.: 26.4 g; W: 276.8 g; W tym cukry: 55.4 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 10 g E: 2127.2 kcal; B: 107.9 g; T: 75.2 g; Kw. tł. nasy.: 33.2 g; W: 271 g; W tym cukry: 40.2 g; Bł.: 35.6 g; Sól: 11.8 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
  • Hummus paprykowy 50 g (SEZ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka wieprzowa parzona 50 g (SOJ,)
  • Hummus paprykowy 50 g (SEZ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka z twarożkiem i ogórkiem świeżym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, ogórek świeży 30 g
Obiad

 

Dieta cukrzycowa

 

  • Zupa brokułowa z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Udziec z kurczaka wolno gotowany 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
  • Kalafior gotowany 150 g
  • Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa brokułowa z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Udziec z kurczaka wolno gotowany 100 g
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem 200 g
  • Kalafior gotowany 150 g
  • Sos pomidorowy 100 ml (GLU PSZ,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jogurt naturalny 2% tł 150g 1 szt (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2008.5 kcal; B: 107.6 g; T: 58.3 g; Kw. tł. nasy.: 26.3 g; W: 274.5 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 24.5 g; Sól: 9.8 g E: 2078.2 kcal; B: 109.3 g; T: 72.8 g; Kw. tł. nasy.: 33 g; W: 261.9 g; W tym cukry: 34.1 g; Bł.: 33.3 g; Sól: 11.9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Piastowska wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
  • Twaróg z brzoskwinią + 50 g (MLE,)
  • Banan 1 szt.
  • Kakao z mlekiem z/c 250 ml (MLE,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek 50 g (MLE,)
  • Szynka Piastowska wieprzowa wędzona 50 g (SOJ,)
  • Gruszka 1 szt.
  • Kakao z mlekiem b/c 250 ml (MLE,)
  • II śniadanie – kanapka z polędwicą wiśniową i pomidorem (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb razowy pszenno-żytni 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta cukrzycowa

  • Zupa ryżowa + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Ryba smażona (Dorsz) + 100 g (GLU PSZ, RYB,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Kapusta czerwona zasmażana + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Zupa ryżowa + 250 g (SOJ, MLE, SEL,)
  • Ryba gotowana (Dorsz) + 100 g (RYB,)
  • Sos chrzanowy + 70 g (GLU PSZ, MLE, S02,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Kapusta czerwona zasmażana + 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2288.2 kcal; B: 107.4 g; T: 71 g; Kw. tł. nasy.: 24 g; W: 313.2 g; W tym cukry: 108 g; Bł.: 28.2 g; Sól: 10.1 g E: 2268.9 kcal; B: 116.5 g; T: 88.9 g; Kw. tł. nasy.: 35.4 g; W: 267.1 g; W tym cukry: 52.1 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 11.6 g
Tydzień 29 wrzesień - 31 wrzesień
    Jadłospis  od   29.09.2025 r. do  31.09.2025 r.   
Poniedziałek 29.09Wtorek 30.09
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser mozzarella 50 g (MLE,)
  • Polędwica Sopocka drobiowo-wieprzowa 50 g (SOJ,)
  • Sałata lodowa 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z szynką wędzoną (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynka wędzona 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

 

  • Ziemniaczana + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryż na sypko 170 g
  • Gulasz wieprzowy węgierski  200 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i olejem 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Ziemniaczana + 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ryż na sypko (brązowy) 170 g
  • Gulasz wieprzowy węgierski  200 g (GLU PSZ,)
  • Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i olejem 150 g
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – Jabłko 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2326.3 kcal; B: 103 g; T: 77.7 g; Kw. tł. nasy.: 27.3 g; W: 315.8 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 26.7 g; Sól: 12.9 g E: 2329.1 kcal; B: 103.3 g; T: 94.1 g; Kw. tł. nasy.: 31.7 g; W: 280.5 g; W tym cukry: 42.6 g; Bł.: 42 g; Sól: 13.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zacierka na mleku 200 ml (MLE, GLU PSZ,)
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa z/c 250 ml
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasztet z fasoli + 50 g (GLU PSZ, JAJ,)
  • Kabanos drobiowo-wieprzowy średnio rozdrobniony wędzony,parzony,suszony. 50 g
  • Papryka świeża 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa b/c 250 ml
  • II śniadanie – kanapka graham z filetem z indyka (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica z majerankiem 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Krupnik jęczmienny + 250 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,)
  • Filet z kurczaka gotowany 100 g
  • Sos brokułowy 70 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka Colesław + 150 g (JAJ, MLE, GOR,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* z/c 250 ml
  • Krupnik jęczmienny + 250 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,)
  • Filet z kurczaka gotowany 100 g
  • Sos brokułowy 70 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,)
  • Ziemniaki gotowane z koperkiem + 200 g
  • Surówka Colesław + 150 g (JAJ, MLE, GOR,)
  • Kompot owocowy z jabłkami* b/c 250 ml
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml 1 szt. (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2429.8 kcal; B: 107.3 g; T: 83.4 g; Kw. tł. nasy.: 25.1 g; W: 319.9 g; W tym cukry: 70.8 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 13.9 g E: 2450.6 kcal; B: 120.5 g; T: 90.5 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 303.4 g; W tym cukry: 50 g; Bł.: 40.3 g; Sól: 17 g