Grudzień 2023

Grudzień 2023

Tydzień 25 grudnia - 31 grudnia

    Jadłospis  od   .01.2024 r. do  .01 2024 r.   

Środa 27.12Czwartek 28.12Piątek 29.12
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Kasza kukurydziana na mleku 200 ml ( MLE, )

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Ser żółty 60 g (MLE, )

Jabłko 1 szt

Dżem niskosłodzony 30 g

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Ser żółty 60 g (MLE, )

Jabłko 1 szt

Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml

II śniadanie – kanapka graham z twarożkiem i papryką czerwoną (chleb graham 30 g, masło 5 g, twarożek 30 g, papryka świeża 30 g) (GLU PSZ, MLE)

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Fasolowa z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, SEL, )

Makaron ze szpinakiem i twarogiem  350 g (GLU PSZ, MLE, )

Bukiet warzyw gotowanych królewski (marchew, brokuł, kalafior) 150 g

Kompot owocowy z jabłkami  z/c 250 ml

Fasolowa z ziemniakami * 250 ml ( GLU PSZ, SEL, )

Makaron pełnoziarnisty) ze szpinakiem i twarogiem 350 g  ( GLU PSZ, MLE, )

Bukiet warzyw gotowanych królewski (marchew, brokuł, kalafior) 150 g

Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml

Podwieczorek – budyń waniliowy bez cukru (MLE, )

Wartości odżywcze E: 2182 kcal; B: 87.9 g; T: 57.9 g; Kw. tł. nasy.: 27.8 g; W: 336.8 g; W tym cukry: 81.7 g; Bł.: 27.8 g; Sól: 6.5 g E: 2136.7 kcal; B: 93.5 g; T: 66.1 g; Kw. tł. nasy.: 30.8 g; W: 304.4 g; W tym cukry: 50.1 g; Bł.: 40.1 g; Sól: 6.6 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Płatki owsiane na mleku 200 ml ( MLE, GLU OW, )

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Pasta z twarogu z natką pietruszki 50 g ( MLE, )

Pomidor 60 g

Polędwica sopocka 20 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, )

Herbata czarna ekspresowa z/c 250 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Polędwica sopocka 20 g ( GLU PSZ, SOJ, MLE, )

Pasta z twarogu z natką pietruszki 50 g ( MLE, )

Pomidor 60 g

Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml

II śniadanie – kanapka graham z polędwicą (chleb graham 30 g, masło 5 g, polędwica delikatna 20 g) ( GLU PSZ, MLE, ) + jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Barszcz biały z ziemniakami  250 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, )

Risotto z mięsem drobiowym i warzywami 300 g ( SEL, )

Kompot owocowy z jabłkami  z/c 250 ml

Sos pomidorowy 70 ml ( GLU PSZ, )

Cukinia pieczona z olejem  150 g

Barszcz biały z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, )

Risotto (ryż brązowy) z mięs drobiowym i warzywami 300 g (SEL, )

Sos pomidorowy 70 ml ( GLU PSZ, )

Surówka wielowarzywna z olejem 150 g ( SEL, )

Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml

Podwieczorek – sok pomidorowy 200 ml

Wartości odżywcze

 

E: 2084.1 kcal; B: 83.4 g; T: 71.2 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 288.1 g; W tym cukry: 61.1 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 7 g

E: 1944.5 kcal; B: 83.6 g; 62.6 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 279.2 g; W tym cukry: 53.1 g; Bł.: 45.5 g; Sól: 9.4 g

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza jaglana na mleku 200 ml ( MLE, ) składniki: mleko 2%, kasza jaglana
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )
  • Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
  • Ser żółty 60 g (MLE, )
  • Ogórek kiszony 80 g
  • Dżem 30 g
  • Herbata czarna ekspresowa* z/c 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa

*Widoczny na zdjęciu osad wynika z naturalnej interakcji pomiędzy szczawianami wapnia (zawartymi w herbacie), a wapniem (zawartym w wodzie).

  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )
  • Masło extra 82% 10 g ( MLE, )
  • Szynka tostowa z kurczaka 60 g (GLU PSZ, SOJ, )
  • Sałata zielona 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda,  herbata czarna ekspresowa

Podwieczorek – kanapka graham z serkiem homogenizowanym i sałatą (chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek homo. naturalny 30 g, sałata zielona 5 g)

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Szpinakowa z zacierką 250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ) składniki: woda, szpinak rozdrobniony mrożony, marchew, pietruszka korzeń, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, sól, natka pietruszki
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Kotlet z ryby (Morszczuk) 120 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, ) składniki: morszczuk północnopacyficzny filet 25% glazury, bułka tarta, bułka pszenna „paryska”, olej rzepakowy, cebula, jaja kurze kl. M, przyprawa do ryb, sól
  • Sałatka szwedzka z olejem 150 g ( GOR, ) składniki: ogórki kiszone, marchew obrana, cebula, olej rzepakowy, musztarda, cukier, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami z/c 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Szpinakowa z zacierką  250 ml ( GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL, ) składniki: woda, szpinak rozdrobniony mrożony, marchew, pietruszka korzeń, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, sól, natka pietruszki
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Ryba gotowana (Morszczuk) 120 g ( RYB, ) składniki: morszczuk północnopacyficzny filet 25% glazury, sól, pieprz czarny mielony
  • Warzywa po grecku ( GLU PSZE, SEL, ) składniki: woda, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy

Podwieczorek – kefir 2% 150 g ( MLE, )

Wartości odżywcze

E: 2382.9 kcal; B: 95.7 g; T: 87.7 g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 312.9 g; W tym cukry: 93.4 g; Bł.: 25 g; Sól: 9.5 g

E: 1861.2 kcal; B: 108 g; T: 65.1 g; Kw. tł. nasy.: 23.2 g; W: 225.2 g; W tym cukry: 19.9 g; Bł.: 30 g; Sól: 10.2 g

 

Tydzień 18 grudnia - 22 grudnia

    Jadłospis  od  20.12.2023 r. do  24.12 2023 r.   

 

Środa 20.12Czwartek 21.12Piątek 22.12
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Dieta cukrzycowa

Płatki owsiane na mleku 200 ml ( MLE, GLU OW, )

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Polędwica drobiowa z majerankiem i wieprzowiną, parzona 70 g (SOJ, )

Pomidor 60 g

Dżem z czarnych porzeczek 25 g 1 szt

Herbata czarna ekspresowa 250 ml

Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Polędwica z drobiowa z majerankiem i wieprzowiną, parzona 70 g (SOJ, )

Pomidor 60 g

Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml

II śniadanie – kanapka graham z masłem i szynką (chleb graham 30 g, masło 5 g, filet królewski z indykiem 30 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, SOJ, )

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Kapuśniak z kapusty białej 250 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR, )

Kasza jęczmienna/ sypko 200 g ( GLU JĘCZ, )

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU PSZ, JAJ, )

Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 150 g

Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, )

Kapuśniak z kapusty białej 250 ml ( GLU PSZ, SEL, GOR, )

Kasza jęczmienna/ sypko 200 g ( GLU JĘCZ, )

Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g ( GLU PSZ, JAJ, )

Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml

Buraczki oprószane 130 g ( GLU PSZ, )

Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, )

Podwieczorek – maślanka 200 ml ( MLE, )

Wartości odżywcze

E: 2227.9 kcal; B: 95.9 g; T: 68 g; Kw. tł. nasy.: 21.9 g; W: 321.5 g; W tym cukry: 65.3 g; Bł.: 29.3 g; Sól: 9.4 g

 

E: 2099.2 kcal; B: 100.1 g; T: 62.9 g; Kw. tł. nasy.: 22.7 g; W: 302.2 g; W tym cukry: 53.4 g; Bł.: 38.9 g; Sól: 9.1 g

 

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Twarożek 50 g (MLE, )

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona  z dodatkiem białka wieprzowego 40 g ( SOJ, MLE, )

Sałata zielona 35 g

Dżem 30 g

Herbata czarna ekspresowa 250 ml

Kasza manna na mleku 200 ml ( GLU PSZ, MLE, )

Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Twarożek 50 g (MLE, )

Kiełbasa Żywiecka wieprzowa grubo rozdrobniona wędzona parzona z dodatkiem białka wieprzowego 40 g ( SOJ, MLE, )

Sałata zielona 35 g

Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml

II śniadanie – kanapka graham z masłem i szynką (chleb graham 30 g, masło 5 g, szynka z kurcząt 20 g) 1 szt. ( GLU PSZ, MLE, ); jabłko 1 szt.

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, )

Makaron z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g (GLU PSZ, MLE, SEL, )

Surówka z rzepy białej i jabłka 150 g

(MLE, )

Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, )

Makaron pełnoziarnisty z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g ( GLU PSZ, SEL, )

Surówka z rzepy białej i jabłka 150 g (MLE, )

Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml

Podwieczorek – 2 mandarynki

Wartości odżywcze

 

E: 2403.2 kcal; B: 101.3 g; T: 77.3 g; Kw. tł. nasy.: 28.6 g; W: 339.6 g; W tym cukry: 90.6 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 8.1 g

E: 2355.5 kcal; B: 99.3 g; T: 86.4 g; Kw. tł. nasy.: 32.1 g; W: 310.7 g; W tym cukry: 63.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.9 g

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Kasza kukurydziana na mleku 200 ml ( MLE, )

Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ, )

Jabłko 1 szt 

Kakao z mlekiem 250 ml ( MLE, )

Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT, )

Masło extra 82% 10 g ( MLE, )

Jajko gotowane kl M 2 szt ( JAJ, )

Jabłko 1 szt  

Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml

II śniadanie – kanapka graham z masłem, twarogiem i pomidorem (chleb graham 30 g, masło 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g) 1 szt.  ( GLU PSZ, MLE, )

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

Krupnik jęczmienny 250 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ, )

Ziemniaki 200 g

Dorsz smażony 90 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, )

Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g

Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Krupnik jęczmienny 250 ml ( MLE, SEL, GLU JĘCZ, )

Ziemniaki 200 g

Pulpet rybny z dorsza 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB, )

Warzywa po grecku bez cukru 150 g ( GLU PSZ, SEL, )

Kompot owocowy z jabłkami 250 ml

Podwieczorek – kisiel truskawkowy z jabłkiem

Wartości odżywcze

E: 2336.3 kcal; B: 103.2 g; T: 83.3 g; Kw. tł. nasy.: 31 g; W: 306.3 g; W tym cukry: 73.9 g; Bł.: 28.6 g; Sól: 7.5 g

E: 2021.5 kcal; B: 99.3 g; T: 65.2 g; Kw. tł. nasy.: 24.5 g; W: 278.2 g; W tym cukry: 43.9 g; Bł.: 37.1 g; Sól: 6.5 g