Maj 2024

Maj 2024

Tydzień 01 maja - 05 maja
    Jadłospis  od   29.04.2024 r. do  05.05 2024 r.   
Środa 01.05Czwartek 02.05Piątek 03.05
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Makaron na mleku 200 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) składniki: mleko 2%, makaron z pszenicy zwyczajnej
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Serek homogenizowany naturalny ze szczypiorkiem 70 g (MLE,) składniki: serek homo. naturalny, mleko 2%, szczypiorek, sól
  • Sałata zielona 35 g
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 50 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata ekspresowa czarna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 50 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Serek homogenizowany naturalny ze szczypiorkiem 50 g (MLE,) składniki: serek homo. naturalny, mleko 2%, szczypiorek, sól
  • Sałata zielona 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa czarna
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą drobiowo-wieprzową i pomidorem (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica drobiowo-wieprzowa 20 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Barszcz biały z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,) składniki: woda, ziemniaki obrane. barszcz biały w płynie, marchew, pietruszka, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Leczo warzywne z mięsem wieprzowym i białym ryżem 300 g składniki: łopatka wieprzowa, ryż biały, kiełbasa wieprzowa, cebula, papryka czerwona , pieczarki, cukinia olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, pietruszka natka, oregano suszone, papryka słodka, tymianek, sól, bazylia suszona
  • Surówka z rzepy białej i jabłka bez cukru 150 g (MLE, SEL,) składniki: biała rzepa, jabłka kompotowe, śmietana 18% tł., jogurt naturalny 1,5 % tł., kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Barszcz biały z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT,) składniki: woda, ziemniaki obrane. barszcz biały w płynie, marchew, pietruszka, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
  • Leczo warzywne z mięsem wieprzowym i brązowym ryżem 300 g składniki: łopatka wieprzowa, ryż biały, kiełbasa wieprzowa, cebula, papryka czerwona , pieczarki, cukinia olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, pietruszka natka, oregano suszone, papryka słodka, tymianek, sól, bazylia suszona
  • Surówka z rzepy białej i jabłka bez cukru 150 g (MLE, SEL,) składniki: biała rzepa, jabłka kompotowe, śmietana 18% tł., jogurt naturalny 1,5 % tł., kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – sok pomidorowy 200 ml
Wartości odżywcze E: 2414.9 kcal; B: 115.8 g; T: 78.2 g; Kw. tł. nasy.: 23.7 g; W: 335.1 g; W tym cukry: 73.3 g; Bł.: 25.2 g; Sól: 8 g E: 1960 kcal; B: 92.3 g; T: 60.8 g; Kw. tł. nasy.: 22.8 g; W: 279.4 g; W tym cukry: 48.1 g; Bł.: 47.4 g; Sól: 9.2 g
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Tydzień 06 maja - 12 maja
    Jadłospis  od   06.05.2024 r. do  12.05.2024 r.   
Poniedziałek 06.05Wtorek 07.05Środa 08.05Czwartek 09.05Piątek 10.05
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, kasza kukurydziana
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasztet drobiowy, pieczony 70 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE,)
  • Ogórek świeży 60 g
  • Miód (25g) 2 szt.
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata ekspresowa czarna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynkowa z indyka 60 g
  • Ogórek świeży 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa czarna
  • II śniadanie – kanapka graham z szynkową z indyka (GLU PSZ, MLE, SOJ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica wiśniowa 20 g, + mandarynka 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

 

  • Barszcz czerwony z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) składniki: składniki: woda, ziemniaki obrane, buraki obrane, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, barszcz czerwony – koncentrat, mąka pszenna, cukier, sól, pietruszka natka, kwasek cytrynowy, majeranek
  • Zapiekanka z ryżu i jabłka 300 g (MLE,)
  • Sos budyniowy o smaku śmietankowym z/c 70 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, cukier, budyń o smaku śmietankowym
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Barszcz czerwony z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) składniki: składniki: woda, ziemniaki obrane, buraki obrane, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, barszcz czerwony – koncentrat, mąka pszenna, cukier, sól, pietruszka natka, kwasek cytrynowy, majeranek
  • Ryż na sypko (brązowy) 170 g składniki: ryż brązowy, olej rzepakowy, sól
  • Pulpet drobiowy z indyka 100 g (GLU PSZ, JAJ,) składniki: udziec z indyka, bułka pszenna „paryska”, woda, olej rzepakowy, kasza manna, jaja kl. M, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos jarzynowy 70 ml (GLU PSZ, SEL,) składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka z kapusty pekińskiej z olejem 150 g składniki: kapusta pekińska, marchew obrana, jabłka kompotowe, olej rzepakowy, pietruszka natka, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – jogurt naturalny 2,5% 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2333.8 kcal; B: 79.6 g; T: 63.7 g; Kw. tł. nasy.: 29.9 g; W: 369.4 g; W tym cukry: 78.1 g; Bł.: 21 g; Sól: 9.2 g E: 2109.3 kcal; B: 103.3 g; T: 72.3 g; Kw. tł. nasy.: 29 g; W: 278.6 g; W tym cukry: 36.7 g; Bł.: 38.8 g; Sól: 10.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki jęczmienne na mleku 200 ml (MLE, GLU JĘCZ,) składniki: mleko 2%, płatki jęczmienne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Konserwowa drobiowa 70 g (SOJ,)
  • Sałata zielona 35 g
  • Dżem 30 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata ekspresowa czarna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka Konserwowa drobiowa 70 g (SOJ,)
  • Sałata zielona 35 g
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa czarna
  • II śniadanie – kanapka graham z kiełbasą krakowską 20 g (GOR,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, kiełbasa krakowska 20 g + mandarynka 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Jarzynowa z zacierką 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,) składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, groszek mrożony, mleko 2%, brokuły mrożone, śmietanka, fasolka szparagowa mrożona, sól, pietruszka natka, liść laurowy, pieprz czarny mielony, ziele angielskie
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Kotlet drobiowy panierowany z udźca 100 g (GLU PSZ, JAJ,) składniki: udziec z kurczaka, bułka tarta, olej rzepakowy, mąka pszenna, jaja M, sól, pieprz czarny mielony
  • Marchewka z groszkiem oprószana 150 g (GLU PSZ, MLE,) składniki: marchew z groszkiem mrożona, woda, mąka pszenna, tłuszcz roślinny 70%tł. , sól
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Jarzynowa z zacierką 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,) składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, kalafior mrożony, brokuły mrożone, mleko 2%, śmietanka, sól, pietruszka natka
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Filet z kurczaka gotowany 100 g składniki: filet z kurczaka, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos koperkowy 70 ml (GLU PSZ, MLE,) składniki: woda, mleko 2%, śmietanka, koper mrożony, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka wielowarzywna z olejem bez cukru 150 g (SEL,) składniki: kapusta biała, ogórki kiszone, cebula, pietruszka obrana, marchew obrana, seler obrany, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – biszkopty bez cukru 30 g (GLU PSZ,)
Wartości odżywcze E: 2276.3 kcal; B: 81.4 g; T: 69.2 g; Kw. tł. nasy.: 19.8 g; W: 347.4 g; W tym cukry: 106 g; Bł.: 34.4 g; Sól: 6.8 g E: 1968.7 kcal; B: 96.7 g; T: 57.9 g; Kw. tł. nasy.: 18.9 g; W: 283.7 g; W tym cukry: 39.7 g; Bł.: 39.5 g; Sól: 8.3 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z twarogu z natką pietruszki 70 g (MLE,) składniki: twaróg półtłusty, mleko 2%, pietruszka natka, sól
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 20 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Sałata zielona 35 g
  • Herbata ekspresowa owocowa 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa owocowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z twarogu z natką pietruszki 70 g (MLE,) składniki: twaróg półtłusty, mleko 2%, pietruszka natka, sól
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 20 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Sałata zielona 35 g
  • Herbata ekspresowa owocowa bez cukru 250 m składniki: woda, herbata ekspresowa owocowa
  • II śniadanie – kanapka z filetem z indykiem (GLU PSZ, MLE, SOJ, może zawierać: JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, filet królewski z indykiem 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kapuśniak z kapusty białej * 250 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,) składniki: woda, ziemniaki obrane, kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, kiełbasa wieprzowa zwyczajna, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30 %, mąka pszenna, sól, lść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, ziele angielskie
  • Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,) składniki: kasza jęczmienna, olej rzepakowy, sól
  • Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ,) składniki: łopatka wieprzowa, bułka pszenna „paryska”, mąka pszenna, bułka tarta, jaja M, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos jarzynowy 70 ml (GLU PSZ, SEL,) składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Fasolka szparagowa z wody 150 g składniki: fasolka szparagowa mrożona, woda
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml skła,dniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Kapuśniak z kapusty białej 250 ml (GLU PSZ, SEL, GOR,) składniki: woda, ziemniaki obrane, kapusta biała, marchew, pietruszka, seler, kiełbasa wieprzowa zwyczajna, cebula, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30 %, mąka pszenna, sól, lść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, ziele angielskie
  • Kasza jęczmienna/sypko 200 g (GLU JĘCZ,) składniki: kasza jęczmienna, olej rzepakowy, sól
  • Pieczeń rzymska wieprzowa 100 g (GLU PSZ, JAJ,) składniki: łopatka wieprzowa, bułka pszenna „paryska”, mąka pszenna, bułka tarta, jaja M, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos jarzynowy 70 ml (GLU PSZ, SEL,) składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Fasolka szparagowa z wody 150 g składniki: fasolka szparagowa mrożona, woda
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – maślanka 200 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2156.5 kcal; B: 93.1 g; T: 66.8 g; Kw. tł. nasy.: 21.7 g; W: 308.5 g; W tym cukry: 66.4 g; Bł.: 30.1 g; Sól: 8.7 g E: 2105.7 kcal; B: 99.4 g; T: 67.6 g; Kw. tł. nasy.: 23.1 g; W: 294.4 g; W tym cukry: 47.8 g; Bł.: 40.4 g; Sól: 9 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, kasza manna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek 50 g (MLE,)
  • Kiełbasa Żywiecka 40 g (SOJ, MLE,)
  • Rzodkiew biała 60 g
  • Dżem 30 g
  • Herbata ekspresowa czarna 250 ml składniki: woda, cukier, herbata ekspresowa czarna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Twarożek 50 g (MLE,)
  • Kiełbasa Żywiecka 40 g (SOJ, MLE,)
  • Rzodkiew biała 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa czarna
  • II śniadanie – kanapka graham z batonem szynkowym z kurcząt (GLU PSZ, MLE, może zawierać: GOR,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, baton szynkowy z kurcząt 20 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE,SEL,) składniki: woda, ziemniaki obrane, fasolka szparagowa mrożona, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, pietruszka natka
  • Makaron z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g (GLU PSZ, SEL,) składniki: makaron z pszenicy zwyczajnej z kurkumą, łopatka wieprzowa, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30 %, ser żółty twardy półtłusty dojrzewający, olej rzepakowy, cebula, mąka pszenna, pietruszka natka, sól, pieprz czarny mielony, bazylia suszona, czosnek granulowany
  • Bukiet warzyw gotowanych królewski 150 g składniki: brokuły mrożone, kalafior mrożony, marchew żółta mrożona
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE,SEL,) składniki: woda, ziemniaki obrane, fasolka szparagowa mrożona, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, pietruszka natka
  • Makaron z sosem bolognese z łopatki wieprzowej 400 g (GLU PSZ, SEL,składniki: makaron pełnoziarnisty świderki, łopatka wieprzowa, marchew, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy 30 %, olej rzepakowy, mąka pszenna, pietruszka natka, sól, bazylia suszona
  • Bukiet warzyw gotowanych królewski 150 g składniki: brokuły mrożone, kalafior mrożony, marchew żółta mrożona
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml skła,dniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – pomarańcza 250 g 1 szt.
Wartości odżywcze E: 2516.6 kcal; B: 103.8 g; T: 77.6 g; Kw. tł. nasy.: 28.7 g; W: 361.1 g; W tym cukry: 92.7 g; Bł.: 27.4 g; Sól: 8.1 g E: 2281.7 kcal; B: 96.9 g; T: 78.9 g; Kw. tł. nasy.: 27 g; W: 310.8 g; W tym cukry: 64.1 g; Bł.: 46.5 g; Sól: 8.3 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki kukurydziane na mleku 200 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, płatki kukurydziane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 2 szt. (JAJ,)
  • Jabłko 1 szt.
  • Kakao z mlekiem 250 ml składniki: mleko 2%, woda, cukier, kakao
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Jajko gotowane kl M 2 szt. (JAJ,)
  • Jabłko 1 szt.
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa czarna
  • II śniadanie – kanapka graham z twarożkiem, ziołami i pomidorem (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, twaróg półtłusty 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Krupnik jęczmienny 250 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,) składniki: woda, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, sól, pietruszka natka
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Ryba smażona (Dorsz) 90 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,) składniki: dorsz czarny filet, bułka tarta, olej rzepakowy, mąka pszenna, jaja M, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka z kapusty kiszonej z olejem 150 g składniki: kapusta kiszona, marchew obrana, cebula, olej rzepakowy, cukier, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Krupnik jęczmienny 250 ml (MLE, SEL, GLU JĘCZ,) składniki: woda, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, sól, pietruszka natka
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Pulpet rybny (Dorsz) 100 g ( GLU PSZ, JAJ, RYB,) składniki: dorsz czarny filet, bułka pszenna „paryska”, woda, olej rzepakowy, jaja kl. M, sól, pieprz czarny mielony
  • Warzywa po grecku 150 g (GLU PSZ, SEL,) składniki: marchew, pietruszka, seler, woda, koncentrat pomidorowy 30%, mąka pszenna, olej rzepakowy, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – kisiel o smaku truskawkowym z jabłkiem bez cukru 200 ml składniki: woda, jabłka kompotowe, kisiel o smaku truskawkowym
Wartości odżywcze E: 2285.5 kcal; B: 92.9 g; T: 80.4 g; Kw. tł. nasy.: 30.4 g; W: 310.5 g; W tym cukry: 76.1 g; Bł.: 30.3 g; Sól: 7.6 g E: 1954 kcal; B: 90.8 g; T: 62.3 g; Kw. tł. nasy.: 23.8 g; W: 277 g; W tym cukry: 44.9 g; Bł.: 38.1 g; Sól: 6.2 g
Tydzień 13 maja - 19 maja
    Jadłospis  od   13.05.2024 r. do  19.05.2024 r.   
Poniedziałek 13.05Wtorek 14.05Środa 15.05Czwartek 16.05Piątek 17.05
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki pszenne na mleku 200 ml (GLU PSZ, MLE,) składniki: mleko 2%, płatki pszenne
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Śniadaniowa drobiowa 60 g (SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Dżem 30 g
  • Kakao z mlekiem 250 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, woda, cukier, kakao
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Serek homo. naturalny 50 g (MLE,)
  • Śniadaniowa drobiowa 40 g (SOJ,)
  • Pomidor 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z serem żółtym (GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, ser żółty 30 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

 

  • Fasolowa z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, SEL,) składniki: woda, ziemniaki obrane, fasola biała sucha, marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, liść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, czosnek granulowany
  • Makaron ze szpinakiem i twarogiem 350 g (GLU PSZ, MLE,) składniki: makaron z pszenicy zwyczajnej z kurkumą, szpinak rozdrobniony mrożony, twaróg półtłusty, śmietanka, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka z marchwi 150 g (MLE,) składniki: marchew obrana, śmietana 18% tł., cukier, kwasek cytrynowy
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Fasolowa z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, SEL,) składniki: woda, ziemniaki obrane, fasola biała sucha, marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, liść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, czosnek granulowany
  • Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem i twarogiem 350 g (GLU PSZ, MLE,) składniki: makaron pełnoziarnisty świderki, szpinak rozdrobniony mrożony, twaróg półtłusty, śmietanka, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka z marchwi bez cukru 150 g (MLE,) składniki: marchew obrana, śmietana 18% tł., kwasek cytrynowy
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2267.1 kcal; B: 87.5 g; T: 61.7 g; Kw. tł. nasy.: 24.2 g; W: 353.9 g; W tym cukry: 88.2 g; Bł.: 31.5 g; Sól: 6 g E: 2155 kcal; B: 97.3 g; T: 74.1 g; Kw. tł. nasy.: 30.4 g; W: 291.1 g; W tym cukry: 51.7 g; Bł.: 45.1 g; Sól: 7.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Zacierka na mleku 200 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE,) składniki: mleko 2%, makaron zacierka jajeczna z kurkumą
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 20 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Serek Fromage 40 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Rzodkiewka 60 g
  • Miód (25g) 1 szt
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
 

  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 20 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Serek Fromage 40 g (GLU PSZ, MLE,)
  • Rzodkiewka 60 g
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z serkiem śmietankowym i pomidorem (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek śmietankowy 30 g, pomidor 30 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Brokułowa z ziemniakami* 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) składniki: woda, ziemniaki obrane, brokuły mrożone, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, pietruszka natka
  • Kasza jęczmienna na sypko 200 g (GLU PSZ,) składniki: kasza jęczmienna, olej rzepakowy, sól
  • Sos mięsno-warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,) składniki: łopatka wieprzowa, woda, marchew, pietruszka, seler, olej rzepakowy, mąka pszenna, pietruszka natka, sól, pieprz czarny mielony
  • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 150 g składniki: buraki obrane, jabłka kompotowe, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Brokułowa z ziemniakami* 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) składniki: woda, ziemniaki obrane, brokuły mrożone, marchew, pietruszka, seler, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, pietruszka natka
  • Kasza jęczmienna na sypko 200 g (GLU PSZ,) składniki: kasza jęczmienna, olej rzepakowy, sól
  • Sos mięsno-warzywny (z mięsa wieprzowego) 150 g (GLU PSZ, SEL,) składniki: łopatka wieprzowa, woda, marchew, pietruszka, seler, olej rzepakowy, mąka pszenna, pietruszka natka, sól, pieprz czarny mielony
  • Sałatka z buraczków i jabłka z olejem 150 g składniki: buraki obrane, jabłka kompotowe, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Podwieczorek – jogurt naturalny 2%. 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2241.4 kcal; B: 76.9 g; T: 74.4 g; Kw. tł. nasy.: 28.1 g; W: 332.1 g; W tym cukry: 75.2 g; Bł.: 34.4 g; Sól: 7.4 g E: 2141.7 kcal; B: 78.6 g; T: 90 g; Kw. tł. nasy.: 36.2 g; W: 263.2 g; W tym cukry: 37 g; Bł.: 44.8 g; Sól: 8.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza kukurydziana na mleku 200 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, kasza kukurydziana
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser żółty 60 g (MLE,)
  • Ogórek świeży 60 g
  • Dżem 30 g
  • Herbata ekspresowa owocowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata ekspresowa owocowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser żółty 60 g (MLE,)
  • Ogórek świeży 60 g
  • Herbata ekspresowa owocowa 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa owocowa
  • II śniadanie – kanapka graham z twarożkiem i sałatą ( GLU PSZ, MLE,) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, twarożek 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Pieczarkowa z makaronem * 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) składniki: woda, pieczarka mrożona, marchew, pietruszka, seler, makaron z pszenicy zwyczajnej z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, pietruszka natka, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,) składniki: udziec z kurczaka, bułka pszenna „paryska”, woda, olej rzepakowy, kasza manna, jaja kl. M, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos pietruszkowy* 70 ml (GLU PSZ, MLE,) składniki: woda, śmietanka, pietruszka mrożona natka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka wykwintna z olejem 150 g (JAJ, GOR,) składniki: kapusta biała, kapusta czerwona, cebula, majonez, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Pieczarkowa z makaronem 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL,) składniki: woda, pieczarka mrożona, marchew, pietruszka, seler, makaron z pszenicy zwyczajnej z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, pietruszka natka, liść laurowy, sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Pulpet drobiowy 100 g (GLU PSZ, JAJ,) składniki: udziec z kurczaka, bułka pszenna „paryska”, woda, olej rzepakowy, kasza manna, jaja kl. M, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos pietruszkowy 70 ml (GLU PSZ, MLE,) składniki: woda, śmietanka, pietruszka mrożona natka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka wykwintna z olejem 150 g składniki: kapusta biała, kapusta czerwona, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – budyń o smaku waniliowym bez cukru 200 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2067.5 kcal; B: 82.6 g; T: 60.9 g; Kw. tł. nasy.: 27.7 g; W: 310 g; W tym cukry: 85 g; Bł.: 28.8 g; Sól: 7.4 g E: 2140.8 kcal; B: 94.8 g; T: 72.9 g; Kw. tł. nasy.: 33.4 g; W: 295.5 g; W tym cukry: 60.1 g; Bł.: 37.3 g; Sól: 7.5 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE,) składniki: twaróg półtłusty, mleko 2%, szczypiorek, sól
  • Sałata zielona 35 g
  • Ogonówka wieprzowa,wędzona 20 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa 250 ml składniki: woda, cukier, herbata czarna ekspresowa
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem 50 g (MLE,) składniki: twaróg półtłusty, mleko 2%, szczypiorek, sól
  • Sałata zielona 35 g
  • Ogonówka wieprzowa,wędzona 20 g (GLU PSZ, SOJ, MLE,)
  • Herbata czarna ekspresowa bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata czarna ekspresowa
  • II śniadanie – kanapka graham z polędwicą delikatną drobiowo-wieprzową (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, polędwica drobiowo-wieprzowa 20 g + jabłko 1 szt.
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Barszcz biały z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) składniki: woda, ziemniaki obrane. barszcz biały w płynie, marchew, pietruszka, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
  • Risotto z mięsem drobiowym i warzywami 300 g (SEL,) składniki: udziec z kurczaka, ryż biały, marchew, pietruszka, seler, brokuły mrożone, olej rzepakowy, pietruszka natka, oregano suszone, tymianek, sól, bazylia suszona
  • Cukinia pieczona z olejem 150 g składniki: cukinia mrożona, olej rzepakowy, oregano suszone, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Sos pomidorowy 70 ml (GLU PSZ,) składniki: woda, koncentrat pomidorowy 30 %, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Barszcz biały z ziemniakami 250 ml (GLU PSZ, MLE, SEL, GLU ŻYT, ) składniki: woda, ziemniaki obrane. barszcz biały w płynie, marchew, pietruszka, mleko 2%, śmietanka, mąka pszenna, sól, liść laurowy, majeranek, ziele angielskie
  • Risotto (ryż brązowy) z mięsem drobiowym i warzywami 300 g (SEL,) składniki: udziec z kurczaka, ryż brązowy, marchew, pietruszka, seler, brokuły mrożone, olej rzepakowy, pietruszka natka, oregano suszone, tymianek, sól, bazylia suszona
  • Surówka wielowarzywna z olejem bez cukru 150 g (SEL,) składniki: kapusta biała, ogórki kiszone, cebula, pietruszka obrana, marchew obrana, seler obrany, olej rzepakowy, kwasek cytrynowy, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Sos pomidorowy 70 ml (GLU PSZ,) składniki: woda, koncentrat pomidorowy 30 %, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Podwieczorek – sok pomidorowy 200 ml
Wartości odżywcze E: 2084.1 kcal; B: 83.4 g; T: 71.2 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 288.1 g; W tym cukry: 61.1 g; Bł.: 25.5 g; Sól: 7 g E: 1932.5 kcal; B: 83.6 g; T: 62.6 g; Kw. tł. nasy.: 20.7 g; W: 276.2 g; W tym cukry: 50.1 g; Bł.: 45.5 g; Sól: 9.4 g
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Kasza manna na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, kasza manna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g (GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Ser żółty 60 g (MLE,)
  • Ogórek świeży 60 g
  • Dżem truskawkowy 30 g
  • Herbata ekspresowa czarna 250 ml składniki: woda, cukier, herbata ekspresowa czarna
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Szynka w pętelce, wieprzowa, wędzona 60 g
  • Sałata zielona 35 g
  • Herbata ekspresowa czarna bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa owocowa
  • II śniadaniekanapka graham z serkiem homogenizowanym i sałatą (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, serek homo. naturalny 30 g, sałata zielona 5 g
Obiad

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Szpinakowa z zacierką 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,) składniki: woda, szpinak rozdrobniony mrożony, marchew, pietruszka, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, sól, pietruszka natka
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Kotlet z ryby (Dorsz czarny) 100 g (GLU PSZ, JAJ, RYB,) składniki: dorsz czarny filet, bułka tarta, bułka pszenna „paryska”, olej rzepakowy, cebula, jaja M, przyprawa do ryb, sól
  • Sałatka szwedzka z olejem 150 g (GOR,) składniki: ogórki kiszone, marchew obrana, cebula, olej rzepakowy, musztarda, cukier, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy
  • Szpinakowa z zacierką 250 ml (GLU PSZ, JAJ, MLE, SEL,) składniki: woda, szpinak rozdrobniony mrożony, marchew, pietruszka, seler, makaron zacierka jajeczna z kurkumą, mleko 2%, śmietanka, sól, pietruszka natka
  • Ziemniaki 200 g składniki: ziemniaki obrane, sól
  • Ryba gotowana (Dorsz czarny) 120 g (RYB,) składniki: dorsz czarny filet, sól, pieprz czarny mielony
  • Sałatka szwedzka z olejem bez cukru 150 g (GOR,) składniki: ogórki kiszone, marchew obrana, cebula, olej rzepakowy, musztarda, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – kefir 2% tł. 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2229.7 kcal; B: 91.6 g; T: 76.7 g; Kw. tł. nasy.: 29.6 g; W: 304.2 g; W tym cukry: 94.3 g; Bł.: 25.3 g; Sól: 9.3 g E: 1783.9 kcal; B: 95.7 g; T: 60.7 g; Kw. tł. nasy.: 23.9 g; W: 228.9 g; W tym cukry: 27.8 g; Bł.: 31.8 g; Sól: 10.1 g
Tydzień 20 maja - 26 maja
    Jadłospis  od   20.05.2024 r. do  26.05.2024 r.   
Poniedziałek 20.05Wtorek 21.05Środa 22.05Czwartek 23.05Piątek 24.05
Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta cukrzycowa

  • Płatki owsiane na mleku 200 ml (MLE, GLU OW,) składniki: mleko 2%, płatki owsiane
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 50 g ( GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Bułka pszenna długa krojona 50 g ( GLU PSZ,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Pasztet z drobiowy 70 g (GLU PSZ, JAJ, SOJ, MLE,)
  • Ogórek kiszony 60 g
  • Miód (25g) 1 szt.
  • Kakao z mlekiem 250 ml (MLE,) składniki: mleko 2%, woda, cukier, kakao
  • Chleb razowy żytnio-pszenny 100 g (GLU PSZ, GLU ŻYT,)
  • Masło extra 82% 10 g (MLE,)
  • Filet królewski z indykiem, wędzony 60 g (SOJ, może zawierać: GLU PSZ, JAJ, OZI, MLE, SEL, GOR, SEZ,)
  • Ogórek kiszony 60 g
  • Herbata ekspresowa czarna bez cukru 250 ml składniki: woda, herbata ekspresowa owocowa
  • II śniadanie – kanapka graham z szynkową z indyka i pomidorem (GLU PSZ, MLE, ) składniki: chleb graham 30 g, masło extra 82% 5 g, szynkowa z indyka wędzona 30 g, pomidor 30 g
Obiad
  • Grochowa z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, SEL, ) składniki: woda, ziemniaki obrane, groch łuskany, marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, liść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, czosnek granulowany, ziele angielskie
  • Naleśniki z serem 250 g (GLU PSZ, JAJ, MLE,) składniki: twaróg półtłusty, mąka pszenna, mleko 2%, woda, cukier puder, olej rzepakowy, cukier, jaja M
  • Mus z jabłek 100 g składniki: jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy, cynamon
  • Kompot owocowy z jabłkami 250 ml składniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, cukier, kwasek cytrynowy

 

  • Grochowa z ziemniakami 250 ml ( GLU PSZ, SEL, ) składniki: woda, ziemniaki obrane, groch łuskany, marchew, pietruszka, seler, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, liść laurowy, pieprz czarny mielony, majeranek, czosnek granulowany, ziele angielskie
  • Ryż na sypko (brązowy) 170 g składniki: ryż brązowy, olej rzepakowy, sól
  • Pulpet drobiowy 100 g ( GLU PSZ, JAJ, ) składniki: udziec z kurczaka, bułka pszenna „paryska”, woda, olej rzepakowy, kasza manna, jaja kl. M, sól, pieprz czarny mielony
  • Sos jarzynowy 70 ml ( GLU PSZ, SEL, ) składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, mąka pszenna,
  • mąka ziemniaczana, sól, pieprz czarny mielony
  • Surówka z kapusty białej z olejem 150 g składniki: kapusta biała, marchew obrana, jabłka kompotowe, olej rzepakowy, pietruszka natka, sól, pieprz czarny mielony
  • Kompot owocowy z jabłkami bez cukru 250 ml skła,dniki: woda, mieszanka kompotowa mrożona (śliwka, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, truskawka), jabłka kompotowe, kwasek cytrynowy
  • Podwieczorek – jogurt naturalny 2% tł. 150 ml (MLE,)
Wartości odżywcze E: 2496.2 kcal; B: 99.6 g; T: 76.8 g; Kw. tł. nasy.: 33.1 g; W: 361.7 g; W tym cukry: 90.4 g; Bł.: 26.8 g; Sól: 7.5 g E: 2151.2 kcal; B: 103 g; T: 76.3 g; Kw. tł. nasy.: 29.7 g; W: 282.3 g; W tym cukry: 39.8 g; Bł.: 41.4 g; Sól: 9.9 g
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Tydzień 27 maja - 31 maja
    Jadłospis  od   27.05.2024 r. do  31.05.2024 r.   
Poniedziałek 27.05Wtorek 28.05Środa 29.05Czwartek 30.05Piątek 31.05
Śniadanie
Obiad
 

 

Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze
Śniadanie
Obiad
Wartości odżywcze