Dobry posiłek

Dobry posiłek

Uprzejmie informujemy, że od grudnia 2023 r.
Kociewskie Centrum Zdrowia przystąpiło do programu pilotażowego
„Dobry posiłek w szpitalu”
wprowadzonego przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r.
dotyczącego edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia świadczeniobiorców w szpitalach.

Oznaczenie alergenów

Alergeny występujące w posiłkach:

 

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz). GLU PSZ,  GLU ŻYT, GLU OW,  GLU JĘCZ
  1. Skorupiaki i produkty pochodne. SKO
  2. Jaja i produkty pochodne. JAJ
  3. Ryby i produkty pochodne. RYB
  4. Soja i produkty pochodne. SOJ
  5. Mleko i produkty pochodne wraz z laktozą. MLE
  6. Mleko i pochodne bez laktozy. MLE b/LAK
  7. Orzeszki ziemne i pochodne. OZI
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie). ORZ
  9. Seler i produkty pochodne. SEL
  10. Gorczyca i produkty pochodne. GOR
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. SEZ
  12. Dwutlenek siarki/ siarczyny. S02
  13. Łubin i produkty pochodne. ŁUB
  14. Mięczaki i pochodne. MCK
Oznaczenia wskaźników wartości odżywczych

Oznaczenia wskaźników wartości odżywczych:

 

E – Wartość energetyczna wg rozp. 1169/2011 [kcal]

B – Białko ogółem wg rozp. 1169/2011

T – Tłuszcz

NKT – Nasycone kwasy tłuszczowe

W – Węglowodany ogółem

W tym cukry – cukry naturalnie występujące w produkcie lub cukry dodane

Energia z B – % energii z białka

Energia z T – % energii z tłuszczu

Energia z W – % energii z węglowodanów

Sól – Sól

Bł. – Błonnik pokarmowy